söndag 24 juni 2007

Dagens buske 23:e juni




De senaste dagarna har den här busken slagit ut med vita väldoftande blommor. Vad är det?

Midsommarstång under tak


Vi hade förberett med att köpa spett, snickra ett kors och stjäla björkris på morgonen. Men när de första gästerna och ösregnet kom, fick någon idén att bygga stång runt terrassens pelare istället. Ringarna är upphängda i tvärbjälken under taket. Smart vá?

söndag 17 juni 2007

Blå blommor mm

Många av blommorna som var fina i slutet av maj har nu avlösts av andra. Här är en liten uppdatering och jag undrar som vanligt vad de heter (bild 1-3).





Blå Akileja:

Massor av prästkragar som blir fina i midsommarstången!




Vackert ogräs 2

Vi har en slags klätterogräs som snor sig runt andra blommor och växter och kväver dom. Till och med nässlorna stryker med. Jag har kört över ganska många med kantklipparen, men nu plötsligt har de börjat blomma vackert. Vad är detta?



Blomstrande buskar 12:e juni

Vi var utan telefon och internet från onsdag till idag, när vi för andra gången ringde felanmälningen på lördags förmiddagen, rekommenderade de klokt att slå av modemet, och spendera dagen ute i solen istället. De har visst jobbat i helgen, för nu är det ordnat lagom till regnet kom.

Bilderna för idag är därför ca en vecka gamla. Om Annika har gissat rätt är detta en Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis. Vi har två stycken. Den ena fint placerad utanför sovrumsfönstret tillsammans med den lilla Rodhodendronen (bilden tagen dagarna innan blombladen föll).


Den andra som en del av den stora häcken mot vägen, vid sidan av rosa doftpioner som slog ut i måndags och är alldeles ljuvliga.


Vi har också en vitblommande buske som blommar just nu. Den är ganska vanlig, men vad heter den?



En annan, lägre prydbuske med vita eller ljusgula blommor har vi också 2 stycken av. Jag noterade namnet då jag var på Plantebørsen . Flikkranstopp?



En liten nyponros har också förvillat sig inn i bland andra buskar.


































tisdag 5 juni 2007

Dilla på buketter


Den här kvasten blev resultatet av ogräsrensning runt stenbordet på baksidan huset. Pyntat med några iris.



Rododenronen blommar


Jodå nu blommar den lilla saken som står gömd bakom huset.

söndag 3 juni 2007

Fotorunda 3:e juni 2007


Något av det trevligaste med trädgården är alle de "vilda" blommorna som man kan plocka buketter av. Både till sig själv och 60-årsjubilanter. Här har vi prästkrage, hundkäx, akileja, kärrblomster, midsommarblomster och iris.

Annars blommar idag:

Ølandstoken

Den här busken med massa rosa knoppar utanför sovrumsfönstret


Akilejan (bland annat ogräs)

Irisen, både i rabatten längs södra husväggen, och här som "centerpiece" i gräsmattan.




Redskap: Grästrimmer


Freddagens spontaninköp på Bauhaus var en "kraftig" elektrisk grästrimmer från Black& Decker. Den fick vi god användning för igår förmiddag då Harald hade erbjudit sig att hjälpa mig med ogräset (eftersom han förstod att jag inte hade chans att hålla takten med bara en timma i veckan eller så i trädgården). Harald drog upp mycket av det som helst skall tas med rötterna, medan jag gjorde slut på en hel spole kaptråd längs vägen, infarten, runt buskarna och på de riktigt branta slänterna vi har.

Ett perfekt redskap tror jag!