söndag 27 april 2008

Postorderhäck


Jag hade beställt barrotade häckplantor från Hageglede.no. Leverans skulle vara i mitten av april, men de ankom istället i fredagen den 25:e. Därför var det Åsa (denna helgens gäst) som råkade ut för att hjälpa till. Harald och jag hadde grävt färdigt två diken tidigare i veckan. När plantorna kom på posten var de ganska torra om rötterna, och hade så smått slagit ut några blad. Det bådade inte gott, men efter en natt i vattenhink såg bladen friska ut, så jag hoppas det ska fungera.
Det blev 10 meter Ölandstok Potentilla Fruticosa "Goldfinger" och 10 meter Buskkaprifol Zabelii, Lonicera korolkowii.

onsdag 23 april 2008

Fotorunda 23. april

Påfågelstulipan Tulipa Toronto har slagit ut bland porslinshyacinterna (som kom för ett par veckor sedan)


Tulipa Ice stick. Planen var att de skulle blomma tillsammans med Thalian, men den har inte kommit så långt än.


Forsythian, den enda busken som fick vara kvar på framsidan när grävmaskinerna satte igång, blommar snart för fullt:

Översiktsbilder från trädgården april 2008

Här är ett par bilder från sydsidan av huset, mot Drammensfjorden:

Lökar från Åmål


Bea kom på övernattningsvisit och hade med sig lökar från sin trädgård i Åmål. "In the green", noga tvättade och inlindade i vått tidningspapper fraktades skilla och frösådda botaniska tulipaner Tulipa Turkistanika och Tulipa Tarda, samt en liten vallmoplanta.

Tulipa tarda och turkistanika under äppelträdet.

söndag 20 april 2008

Plantering helgen 19-20:e april

Ut och stjäla blåsippor
Lördagen började med en promenad i skogen för mamma och mig. Där var en enorm mängd blåsippor. Därför är jag säker på att det inte gjorde nåt att vi stal 4 tuvor. Den här fick plats under Forsythian som just håller på att slå ut:


Två timmar gick åt på Plantasjen och Plantebørsen. På Plantasjen hade jag sett dvärgtall i små tuvor för 49 kr/st. (Lite större exemplar kostar nästan 500 kr/st...) Raskade med oss en del annat men det var plats i bilen till mer så vi fortsatte på Plantebørsen tills det var helt fullt.

Första sluttningen/skråningen
I sluttningen vid infarten planterade vi:
12 småtallar Pinus Mugo var. "Pumilio",
1 kryp-en Juniperus Procumbens "Nana"
10 Juniperus Squamata "Blue Carpet/Himalaya-en"
3 Rhododendron (igår)
2 vanliga enar Juniperus Communis "Oskeladden", blir 2-4m hög.
samt 3 Skimmia som får ett nytt liv efter kruktillvaron i vinter.


Himalaya-en, blir 1,5m bred


Pinus mugo, dvergtall, blir ca 0,6m om man klipper den som man skall.

Ser glest ut nu. Återstår ett väl utvalt träd (som inte är utvalt ännu, max 3-4 meter), en häck av Potentilla överst, samt en extra Himalaya-en.
Träd
Vi planterade också ett familjeäppelträd med 3 sorter (Aroma, Summer red & Discovery)


Japanskt körsbär Prunus Serrulata "Amanogawa". Har varit förutseende och planterat med bevattnings-rör.


Rabatten framför terrassen
Den här rabatten blir den som kommer ses oftast. Vi fyndade 2 rödblommande Rhododendron "Baden Baden" (99 kr/st), samt 4 Tusensköna. Har kommit på att om man inte kan så mycket, men vill ha en rabatt där något alltid blommar, så kan man åka och handla perenner minst en gång i månaden, så får man automatiskt nånting från alla säsonger. Och det är mycket roligare.
Ser inte mycket ut nu, men vi är i alla fall i gång!

Årets första kruka med penseer:


Några förgätmigej.
Tack till mamma & pappa som har hjälpt oss i veckan och helgen! Jag har inte nämnt de små vita Arabis Caucasica och blå och Aubrieta "Blaumeise" som planterats lite har och där. Återkommer till dessa och påsen med Klematis, Klätterhortensia och bärbuskar som står till härdning...

Rhododendron-shopping

Mamma kom upp kollektivt i fredags, och påväg från tåget stannade vi på Foss Hagesenter i Røyken för att se på Rhododendron. Trädgårdscentret har specialiserat sig på just Rhododendron och det bara blev så att vi kom hem med bilen full av 3 Roddisar, sur jord och ett flak med små söta marktäckare.

Koishiro Wada
Det blev 2 stk Yakushimanum "Koichiro Wada" och en helvit Auriculatum "Summer snow". Lycklig över förstnämnda som jag har läst mycket om. Vi frågade experten själv om Rhododendron som tål att stå i full sol. Det gör alla, fick vi till svar. (Har också läst att just de Japanska sorterna trivs bäst i full sol).
Summer Snow

Ny källardörr etc

Pappa kom upp till oss i tisdags på en liten arbetsvecka. Han har konstaterat att det enda som inte var bra med vårt hus var källardörren. Samt att en stolpe till terrassen hade satt sig. Ny, isolerad källardörr med karm i ek är byggd från scratch av brädor från eget sågverk. Nu skall den bara målas och vi får se om vi enas om färgen snart. Vi hjälptes åt med at gjuta ny tröskel på fredagen när jag hade tagit ledigt.

Så till stolparna.
Pappa gjöt fundamentet i onsdags och på lördagen lyfte Harald upp terrassen så att en välplacerad, justerbar pelare ersatte de två malplacerade och sjunkande stolparna. Också en tidigare sprucken (påkörd-det var före vår tid) stolpe under terrassen blev utbytt.


Till sist, medan damerna planterade, bytte killarna ut den förskräckliga leca-saken under trappen med delar av sittgruppen i granit som vi nu officiellt har fått av Vera och Bjørn. Så nu ser det riktigt ordentligt ut i de undre regionerna:

torsdag 17 april 2008

Fotorunda 17: april

Jag satte 8 "Kaufmanntulpaner" i höstas. De är de första av mina tulpaner som visar kronbladen (på paketet stod det blomning maj-juni). Nedanför minipåskliljor som jag hadde i kruka i fjor vår. När de började se trista ut la jag dem i en papperspåse i källaren. Nån gång på sommaren skakade jag loss allt det vissnade och jorden, delade alla lökarna och stoppade ned de här på hösten. Placering var väl sådär med tanke på gräsklippning, så jag kanske flyttar på dem omjag får tid.


Här under Paradisbusken (N=Fagerbusken) tror jag att jag satte både 5 Thalia (Orkidénarciss) och 6 lökar av en rosa-vit tulpansort som kallas Icestick. Båda skall blomma i maj-juni enligt paketet, men det är nog tulpanerna som kommer först?


Det syns lite dåligt på bilden men den här sluttningen har mycket sol tidigt på våren. Doftviolerna och skillorna ser ut att trivas mellan Kirskål-skotten.


Och till sist den tjusiga lyktstoplen som Harald monterade i måndags på toppen av muren. Köpt på Bauhas för ca 1500 kr. I kväll skall vi slå på lyset.

lördag 5 april 2008

Fotorunda 5:e april


Börjar med att den första lilla blomman slog ut på Forsythian idag.

De här krokusarna dök upp bakom det gamla stenbordet. Kan inte minnas att de var där i fjor:



Vintergäcken håller sig trots att den blev nersnöad härom veckan:


Några av påskliljorna har precis slagit ut:


Tulpanerna ser ut som de vill upp och ut när som helst... Dagliljorna och irisen spirar också:


Skilla. En av de 18 plantor jag fick av mamma sist de var här.

Den här jättefina växten med vita blommor växer i grannens granitmur. Nån som vet vad det är? Vill gärna ha lite av den mellan sprickorna i vår nya mur. Ska fråga grannen...

Planterings-skiss i skala 1:1

Efter flera försök på att gå akademiskt till väga med listor och ritningar, insåg jag att det enkla ofta är det bästa. Så jag skrev lappar med namn på alla träd/buskar/häckplantor jag tror jag har bestämt mig för, stack en blompinne igenom dem och placerade ut dem på sina tilltänkta platser.

Nu är det ingen fara att jag glömmer vad jag tänkt, och så ser man det hela lite bättre framför sig.



I eftermiddag la jag in en beställning på barrot-häckplantor hos Hageglede.no; 30 Potentilla Fruticosa (Ölandstok), 30 Aronica (Svartsurbär) och 40 Lonicera Korolkowii (Buskkaprifol). Skall komma "i mitten av april".

Idag har vi också släpat bort fotogentanken till baksidan av huset (med ca 200 liter i, puh!). Eftersom H har installerat värmepump kommer vi inte att fylla fatet flera gånger så det gör inget att det står lite otillgängligt.
Jag har också vårstädat rabatter och krattat gräsmattan idag. Monterade ett miniväxthus/miniträdgårdsland som vi impulsköpte på Lidl i påsk. Samt fyllde på med jord och hemmalagad kompost. Passar nog bra till lite kryddor och rädisor etc. Det var inte så stort...

I kartongerna har jag satt sticklingar från Flikkranstoppen (norskt namn). Planen är att de skall användas i den nedersta sluttningen. Jag har ändå bestämt mig för att plantera den sist, så det kan få ta sin tid. Tog också några sticklingar från kaprifolen. Den ser så skräpig ut och omges av ogräs, så funderar på att ta bort den tills jag få bukt med det. Nu har jag ingen riktig koll på det där med sticklingar, men det är väl bara att sticka ned små nya grenar/skott i fuktig jord tills de tar sig?