måndag 30 juni 2008

Mina värsta ogräs

Inför den här säsongen läste jag på ganska mycket, både i alla nummer av Allt om Trädgård (alla mammas nummer), flera böcker med titlar som "Allt om din hage", "Hvordan lyckes med bed" (bed=rabatter) etc. Att rotogräs var viktigt att bli av med INNAN man planterar var det inga tvivel om. Ändå gjorde jeg misstaget:

Jag trodde att det räckte att täcka över med 20-30 cm ny jord! Att det skulle kväva ogräset och utarma rötterna på samma vis som annan form av täckning. Fel, fel, fel!
I fjor hade jag en match mot skvallerkålen (N=Kirskål) på en plats vid ingångspartiet. Det gick fint att spruta med Roundup (I rätt blandning) så var det utrotat. Nu är det så gott som ogräsfritt och växer rosor och lavendel där.

I nya rabatter har jag nästan alltid kunnat gräva upp kirskålen. Det går då en blek stängel till nånstans under den nya jorden, och där hittar jag som oftast en liten stump av en kraftigare rot som grävmaskinerna har delat upp i småbitar.

Men jag har fått större fiender. Åkervindan och någon variant av Fräken (N=snelle/Kjerringrokk fast H's mamma säger att det inte är det för det smakar inte som den som hon har kokat te av)

Åkervindan:


Åkervindan är i sig själv ganska vacker, men inte så kul när den klättrar upp i allt annat och fullständigt tar över. Jag har till och med sett att de kväver nässlor! De sår sig med både frön och underjordiska utlöpare (upp till 20 meter långa, och det tror jeg verkligen på). Enligt egna studier växer de minst 10 cm/dygn. Rötterna ser ut ungefär som skvallerkålens, men lite blekare och de bryts lättare av. Från varje liten avbruten rotbit kommer den en ny växt. Vilket är ett problem när man har haft grävmaskiner i trädgården... Jag har sprutat flera gånger, men det kommer hela tiden upp nya friska skott. Men skam den som ger sig...

Fräken/Kjerringrokk:
Den här har också ett stort och utbrett rotsystem under jorden som skuter ut nya stängler som delar sig och delar sig tills de når jordytan och poppar upp överallt. Jag har grävt djupt i flera omgångar för att få upp så mycket som möjligt, men det kommer såklart upp nya skott hela tiden. jag skulle uppskatta att skotten växer med 5 cm/dygn. Det värsta av allt är nog att de till och med växer igenom en ganska tät fiberduk med bark på! En sån som används i vägbyggen alltså! Har just sprutat en andra omgång med round up, så får vi se hur det ser ut om nån vecka eller två.
(Suck! Men annars har vi det fint :-))
PS. Jag har varit hemma från jobbet idag (ordentligt förkyld). Därav flitigt bloggande. Har annars planer om att trappa ner skrivandet, och begränsa det till nyplanteringar och andra förändringar. Det tar otroligt lång tid att lasta ned bilder här, så det tar lite för mycket kvällstid.

Det verkar gå bra med häckarna

I april i år planterade vi barrotplantor av Ölandstok (N=Buskmure) och Buskkaprifol. 13 respektive 15 meter av varje ungefär. Mer om detta i inlägget Postorderhäck. Jag var skeptisk till hur de hade klarat transporten, men nu verkar det gå bra med dem.

Buskkaprifolen kom snabbast igång, med fina blad och sin första blomning runt 1:a juni:


Ölandstoken fick sin första smörgula blomma igår, och idag har flera kommit efter:

Vi såg till att de fick bra med vatten de första tre veckorna, sen har det skött sig självt.

Buketter vecka 26


Myskmalva, Rosorna 'Bonica 82' och 'White Cover' (en kvist som bröts av när jag planterade), Lavendel 'Hidcote', samt små skira serisa nejlikor som dykt upp lite varstans.


Limegula blommor av jättedaggkåpa, Lavendel 'Hidcote' och Ängsknapp (Fick jag för mig att det hette?)

lördag 28 juni 2008

Orkidépyssel mm


Idag är jag förkyld, men vissa framsteg har gjorts i alla fall. Jag började med att knyta ihop en ampel av hampsnöre, anpassad till en terracottakruka jag köpte igår. Tipset fick jag i Hagen for alle (Allt om Trädgård) nr 10-08. Men det står fel. Om man tar 8 lika långa snören och knyter ihop de på mitten först, så delar man dem och knyter ihop de 4 och 4, inte 2 och 2?

Jag vet inte vad orkidén heter. Vi fick den i inflyttningspresent, och den har just blommat färdigt sin andra gång nu. Som belöning har den fått orkidénäring och ny -jord, och så skall den få hänga under Paradisbusken i sommar.
Annars har jag rensat ogräs och lagt bark på fiberduken runt senaste rosplanteringen idag. Samt flyttat Hortensian och Japanska azalean till en ny och soligare plats.

Kanske nästa år

Fikk en idé för ett tag sen, men jag besinnar mig. Jag borde absolut prioritera att göra färdigt pågående projekt. Men en oskyldig liten skiss kan man väl göra, eller?
Det här är på sydostsidan av huset, med förmiddagssol. Längs huset blommar inte så mycket just nu, men det är alltså min oranga och lila rabatt med daglilja, Akileja, Allium, blåbär och lila tulpaner. Det som ligger ner är en blåklint i knopp. Det hela går över i en grässlänt med en tofs Gullris. Här står också grannens skott av Rönnsumak (N=Hjortesumak), samt från och med idag, den lilla japanska Azalean och Hortensian (så får vi se om de trivs bättre här).

Gräset ner mot huset är svårt att klippa, mellan kompostbinge, rädisodling och oljefat. Här vill jag ha grus istället. Och så en liten mur (40-50cm) som tar upp höjdskillnaden. Vad tycks? Vad som eventuellt kan få växa här har jag inte tänkt så mycket på ännu.

fredag 27 juni 2008

Fotorunda 26:e juni


Austin-rosen "Abraham Darby" står bra mot prästkragarna, egentligen. Och doftar svagt men gott. En närbild:


Rabatten nedanför verandan med rosen Lavender Dream och Salvia (se förra inlägget)


Kaprifolen blommar, och det gör även murklockan (N=Stjerneklokke)

Äppelträdet har två små kart på grenen som heter Discovery (den tidigaste av de tre)


Gravbergknappen (N=Rød stenurt) blommar rött och verkar trivas.


Förra veckans plantering, den vita miniatyrrosen "White Cover" slår ut nu, hoppas på att det rosa höstögat står bra till den.


Den förvildade Myskmalvan börjar slå ut i slänten bakom huset.


Rosen 'Bonica 82' och lavendeln som planterades i fjor blommar också nu.

söndag 22 juni 2008

3 för 2 rosor


Dagen före midsommar afton hade de rea på rosor på Plantagen. Det resulterade i 2 Lavender Dream (enkla, skarpt rosa), 3 Austinroser 'Abraham Darby', 1 Miniatyrros 'White Cover', samt 3 stora salvia-plantor; nemorosa 'Merleu Rose'.
Salvian och den rosa marktäckaren, Lavender Dream planterade jag överst vid gången. Abraham Darby planterade jag i sällskap med grannens rotskott av Hurdalsros, och inramat av lavendeln. White cover står tillsammans med det rosa Höstögat American Dream som jag planterade sist. Fler bilder kommer när det börjar blomma (och bildupplastningen inte strejkar).
Förövrigt så har kaprifolen och murklockan slagit ut i helgen, och det är dags att klippa den nya gräsmattan för första gången när det slutar regna.

torsdag 19 juni 2008

Fotorunda 13. juni och senaste plantering.

De sista helgerna och veckokvällarna har annat än trädgårdsbloggande engagerat. Mer om det här. Dagens foton är därför en vecka gamla.
Nu är "cirkeln sluten" när det gäller att dokumentera den gamla delen av trädgården genom året. Faktiskt så slog de blommande träden/buskarna runt huset ut nästan exakt på samma datum i år som 2007;

Flikkransstoppen 1-9:e juni samtidigt som den vitblommande busken utan namn (närmast på bilden).
Paradisbusken (båda) 3-13: juni, samtidigt med pionen.
Schersminen började i går 18. juni (i fjor stod den i full blom 23:e juni).
Paradisbuske (N=Fagerbusk) med Kungsljus??
De här Lysimachia Punctata (N= Fagerfredløs) står på grannens tomt, i en ogräsåker, men jag tror inte han har något emot att jag delar och lånar lite.
Mina nyplanterade jättedaggkåpa är fina tillsammans med midsommarblomst.


Lavendeln vid stentrappen blommar, likaså Kryptimianen. Ja just det, jag tror inte mina timianfrö kommer nånstans, så jag köpte några plantor för 15 kr/st.
Plantering den gångna veckan:
Två rosa höstöga Coreopsis Rosea "American Dream" hamnade bredvid silkepionen.
Samtidigt har jag också placerat mina 4 buxbomar (två på toppen av trappan bakom huset, och en på var sida om rosenbågen så den inte ser så naken ut på vintern) och planterat en Björnbärsbuske på rosbågens andra sida. Sargentäpplet har också fått en plats i en av slänterna som är täckt av bark.
Idag 19/6 var det "ta 3 betala för 2" för rosor på Plantasjen. Det fick vissa konsekvenser. Jag är 950 kr fattigare och har lite arbete imorgon innan vi kan åka och fira midsommar.

tisdag 10 juni 2008

Flaggans dag!


Den här buketten med Prästkragar, Iris, Akileja, blå och gul Lupin plockades 6:e juni. Det var Marit och Gunnar som fick den samma kväll.

Rosbåge och plantering 4-5:e juni

Harald hade hjälpt mig att bära fram rosbågen som äntligen har skruvats ihop länge efter spontaninköpet på Lidl i våras. Placeringen var obestämd in i det längsta, men den fick alltså bilda "ingång" till området mellan stenmuren, stora slänten och Forsythian. Här innanför tänker jag mig senare en sittplats/vinodling/liten köksträdgård, eller möjligens växthus. Vi får se (Det blir inte i år).



På torsdagen efter jobbet åkte jag för att köpa en honungsros som jag sett att de hade på Plantasjen. Men så blev det som det ofta blir, och det kom med lite annat från affären samtidigt, nämnligen:
1 Dvärgsyrén Syringa meyeri 'Palbin'
1 Lodnesyrin (N) Syringa Villosa 'Baldisol'
1 Fjellsyrin (N) Syringa woltii 'San'
1 Blodrips (N) Ribes sanguineum

Dessa planterades på kanten av slänten. (Dessutom står det på vänt: 4 billiga buxbom och 1 Sargentäppleträd.) Det blev ganska sent innan jag kom i säng...

Fjellsyrin (N) Syringa woltii 'San'
Dvärgsyrén Syringa meyeri 'Palbin'

Månadsskifte i vitt-fotorunda 1:a juni

Jag la märke till att det blommar mycket i vitt just runt 1:a juni. Det blev därför tema för dagens fotorunda:

Tusenskönan (N=Tusenfryd) blommar troget i vitt och rosa. Samtidigt står vit Löjtnantshjärta och Stjärnflocka (N=Storstjerneskjerm) i blom.









Rodhodendron Yakushimanum Koichiro Wada, de rosa knopparna blir till vita blommor:


Den här lilla spirean (eller vad är det?) har förvillat sig in mellan paradisbusken och pionerna (dök upp i fjor utan att blomma då). Där passar den jättebra tycker jag. Lyser upp i skuggan.


Jag planterade en vit, en l och en röd Lupin i fjor. Den röda har inte visat sig än i år. Den vita och gula har däremot spridit sig med vars en tvilling.