lördag 19 september 2009

Kånkat på växter


Idag har jag möblerat om. Tänkt på det länge, att rudbeckian är så otroligt läcker nu på hösten, men den passar verkligen inte in där den står. Den blev för stor och inte särskilt läcker tillsammans med rosa rosor (trodde ju inte att de skulle blomma så länge!). H är på "guttetur" och jag hade en hel lördag till rådighet.
Så nu har jag flyttat hem den till de andra höga perennerna (Silverax på bilden), och är riktigt nöjd.
Även några andra perenner grävdes upp idag. 3 av de åkte faktiskt på komposten (som f.ö är proppfull nu) eftersom lerjorden gjorde det svårt att få upp de på nåt vettigt sätt.

Det här är en pion (som planterades förra hösten) bland småkattmynta. Pioner har ganska fina höstfärger, egentligen...


Vissa ger sig inte. Austin-rosorna t ex.

Och orientvallmon...
En bukett blev det också idag. Austin-rosor, kattmynta, storstjerneskjerm (N) och rudbeckia. PC:n i bakgrunden är sprillas ny, och nu går det mycket fortare att blogga!

fredag 18 september 2009

Äppelkaka från Garda


Janne har gott om frukt, och efterlyste resepter/oppskrifter på äppelkaka. Jag vet egentligen inte var den här har sitt ursprung, men en tant som vi hyrde lägenhet av vid Gardasjön bakade den till oss, och den är väldigt god:

250 gr vetemjöl
2 ägg
100 gr socker
100 gr smör
1/2 tsk bakpulver
lite salt

Använd en ganska liten form (smeten räcker presis inte till min), eller öka mängdena lite grann.
2/3 av smeten läggs i tunt lager i hela formen. Äpplena skivas så tunt som möjligt (hon använde osthyvel). Strö på kanel och socker bland skivorna. 1/3 av smaten kavlas ut och läggs som lock över äpplena. (Det momentet lyckas jag aldrig särskilt bra med, som man ser på fotot).

Gräddas på 180 grader i ca 40 minuter. (35 med varmluft).

söndag 13 september 2009

Bästa buketten!


Mina Austinrosor har kommit in i andra andningen, och nu är buskarna fulla av knoppar igen.