söndag 30 maj 2010

Syrén-tid


Syrénerna blommar. Jag har inte så många själv (som blommar, 4 stk planterades i vår), men många andra har, så doften sprider sig i Hyggen såhär i kvällningen. Men trots att jag inte har så mycket att ta av, fick busken som grannen Inger och jag delar, böta med två kvistar till den här buketten. Den innehåller också hundkäx, vit löjtnantshjärta och Allium.


Och så vill jag passa på att nämna vår nya soffa. Ett kap från Dags Marked i Drammen, med lite småtrist färg på kuddarna, så jag har piffat upp med tulipanmönstrade från Åhléns. Perfekt för två att vila middag skavfötters!

torsdag 13 maj 2010

Plantering och sådd 13:e maj


Potatisarna har hittils klarat några frostnätter med bara lite brunt på bladen. Idag planterade jag 8 majsplantor som jag önskat mig länge och hittade på Plantebørsen häromdagen. Dessutom såddes sockerärter, rödbetor, morötter och rädisor i vars två korta rader.

Det bidde också 4 nya syrener från Plantebørsen. Så nu har jag 3 vita och 3 lila vanliga syrener. De vita står på rad mot nya grannen (Tänk så fint det blir hos dem om de bygger ett vitt staket som syrenerna står bakom...). De lila står på höger sida gången från rosbågen sett. Syns lite dåligt på bilden eftersom de bara har bladknoppar ännu.

På största allvar

Här tas 17:e maj på största allvar. Så mycket har jag lärt efter 12 år i Norge. På 17:e maj känns det som att bilen måste vara nytvättad, gräset klippt och går man utomhus så har man på sig det finaste man äger. Blomsterlådor skall bugna av blommor i blått, rött och vitt.

I desperation över att mina lökprojekt fick nåt sniksvenskt över sig, såg jag därför till att släta över detta genom att plantera just rött, blått och vitt häromdagen.

6 plantor Saxifraga x aredsii, uppdelade i mindre tuvor, samt blå och vita penseer. Saxifragorna är ju fleråriga, så de kommer breda ut sig ganska rejält. Och det är det som är meningen. De matchar nämnligen både japanska körsbärsträdets och kaprifolhäckens blomning om jag har timat det rätt.



Gräsmattan fick också sin första klippning 13:e maj (i god tid eftersom det skal regna i några dar framöver).
Allt det här för att vi obemärkt ska kunna smita ut i skogen och paddla under den stora dagen...H hatar att klä upp sig.

lördag 1 maj 2010

1:a maj = arbetsdag



Känner mig riktigt duktig idag eftersom jag har gjort i ordning i 3 stora rabatter. Har dessutom klippt och gödslat alla rosor (fast Hurdalsrosen och Honungsrosen gödslade jag bara). Flera av Austinrosorna hade frusit ner ganska mycket i vinter faktiskt. På bilden blommar pärlhyacint som jag stoppade ner tillsammans med Thalia-trodde jag. Det ser definitivt inte ut som vita knoppar-snarare är det nån påsklinja. H tror att jag med vilje planterar svenska färger lagom till 17:e maj :-) Och jag förstår honom, för det hände faktiskt i fjor också när gulgrøna tulpaner och förgätmigej slog ut på självaste Grunnlovsdagen.

Arbetsdagen 1: a maj började med att jag gjorde klart ett gammalt projekt på baksidan husen. Vi har nämnligen en nedlagd avloppsbrunn där som var fylld med sand. Jag har haft i en del jord där sedan innan. Här har jag stoppat ned en rabarberplanta som jag hittade i Kongsberg, samt alla påskens kruk-lökar som ska få vissna ned och komma igen nästa vår. Tanken är ju att rabarbran täcker hela brunnen, och att det inte ska göra nånting att all snö vi skottar ner från terrassen hamnar just här.

Vi har ju fått en ny granne, nedanför oss. Så vi tänker lite på vad som hade varit lämpligt på gränsen. Vi vill helst inte byta ut vår potentilla med en hög (och därmed bred) häck...