torsdag 22 maj 2008

Hagevandring hos Helmer 21:a maj

Hyggen Hagebrukslag arrangerade trädgårdsbesök i Hyggens egen botaniska trädgård, nämnligen hemma hos Helmer Thorsrud, på gångavstånd från oss. Vi började i "Arboretet", den nyaste delen av trädgården. Det är en bit av skogen där Helmer har gallrat bort allt utom de största och finaste träden och flisat upp dem till spån som lagts ut som gångar. Planteringarna bestod till stor del av upphöjda öar av torvblock med Rodhodendron, azaleor och andra surjordsplantor. Även mer exotiska trädslag som Junimagnolia, Skjermgran (N), Japanska lönnar, hängande blodbok mm var nyplanterade. Av markvegetation hade han sparat och förökat den naturliga växtligheten av smultron, blåbär, gräset Hengeaks (N), kärrblomst mm.

Helmer berättade att Tårnurt (N) Turitis, är mycket ovanlig och att han bara har sett den hemma hos sig själv. Den får ett högt "oansenligt" spir med gräddvita blommor:


Den här var antingen en Rhododendron 'Junifeuer' med fint grenverk eller 'Graffito' med fint bladverk, har noterat lite slarvigt.

Läcker samplantering av Japanpieris ('Sarabande' och "Little hearth"), viftelønn (N) och en liten Rhododendron.

Vi fortsatte i den äldre delen av trädgården. Det här är en Rhododendron 'Brasilia' med korallrosa blommar.

Stora gamla Rhododendron avlöser varandra i blomning. Här blommar (med förbehållande om stavfel)'Fantastica' (H4). Senare kommer Polaris (borterst, H5). Närmast utblommad är en lila Carolinianum J.P Messit, H6-H7. Den låga täta är en gulblommande Marieta.

Läckert med Fantastican mot den silvergrå tallen med vinröda "sporer" på skotten.


Azalea, Japansk blodlönn mm ramar in 'Koichiro Wada'. Helmer tyckte den blommade lite dåligt, och min har många fler knoppar, så jag hoppas mina fortsätter så när de står i full sol.


Azalea 'Annabelle' med oranga knoppar. Den skall dofta väldigt gott.


Klosterpion, riktgit maffiga.

Den här doftade otroligt gott, det är en Japankrossved (N) Viburnum Plicatum. Blommorna är lite syrén-liknande.


Och så en Cunninghams White. Den har jag bara läst om och sett på bild förr. Riktigt vackra blommor med lite "stänk" i mitten.


Runt och ned på baksidan växte ett vackert träd, det var Sargentäpple Malus Sargentii:


Jag frågade Helmer om det gjorde nånting ifall man kom tillbaka senare i säsongen, och det skulle gå bra.

Inga kommentarer: